Coordinació Rural participa a la segona trobada del projecte grundtvig “i-care” a Holanda

 

Del 12 al 15 de març una tècnica de Coordinació Rural de Catalunya va participar a la 2a trobada del projecte Grundtvig “Comunicació intergeneracional i gent activa en el món rural”, “i-care” a Witteveen, Holanda.

En aquesta trobada s’hi van reunir un total de 17 participants provinents de les diferents entitats involucrades al projecte: Stichting Welzijn Midden-Drenthe (Holanda); Bíbó István Népfoiskolai Alapítvány (Hongria); Grobund Aps ( Dinamarca); Landelijke Gilden vzw (Bèlgica); LEB Kreisarbeitsgemeinschaft Aurich/Ostfriesland e.V. (Alemanya) i Coordinació Rural de Catalunya( Catalunya-Espanya).

En aquesta edició els tallers i visites van anar centrats en les següents preguntes:

- Com aconseguir visions inclusives del poble o municipi?

- Com donar força a la gent adulta perquè sigui activa en els plans de desenvolupament del municipi?

- Com iniciar el procés?

Per això, els participants van reflexionar, debatre i discutir sobre els ítems esmentats per grups i posada en comú mitjançant una DAFO. També es van explicar algunes iniciatives que havien realitzat a Dinamarca i a Holanda per fer participar activament a la gent i sobretot per realitzar projectes de desenvolupament intergeneracionals.

A més, el dia 13 i 14 els participants van poder visitar tres associacions i veure el seu funcionament així com, parlar i intercanviar punts de vista i experiències amb la gent local.

La primera visita fou a Witteveen a l’associació de gent gran que es va constituir amb la finalitat d’oferir serveis i un espai per a gent a partir de 50 anys. En concret, duen a terme un programa d’entrevistes a gent de 70+ per saber què els interessa fer, aquestes entrevistes ho fan dones voluntàries d’una edat semblant i sobretot per conèixer les seves inquietuds. Després creuen dades i posen en contacte persones que tenen les mateixes aficions. Defensen i treballen per mantenir l‘escola oberta, ja que és un element clau per tal d’atraure gent jove i així evitar pobles envellits. Són una associació molt activa, on es reuneixen sovint i fan diferents activitats. Després, de dinar es van crear taules entre els participants del projecte i membres de l’associació per tal de parlar sobre realitats als altres països i projectes que funcionen i conèixer millor dificultats que es troben.

El dia 13, els participants es van desplaçar fins a Wijster per conèixer a partir de membres de la junta i tècnics de l’associació el projecte “60+ salut i benestar”. Associació iniciada a finals de l’any 2010. Van comentar també el fet de realitzar entrevistes, fetes per voluntaris i d’edats semblants, a la gent de 60+. Les preguntes fan referència a aspectes de salut, casa, entorn, activitats, entre d’altres. L’associació actua en tres pobles que tenen una població de 300 a 1.000 habitants. Una actuació important és el talent, és a dir, es planteja què poden fer per la comunitat local, i estan contents, que es pugui comptar amb ells. Un problema en el projecte no hi ha gent jove involucrada. Després de la presentació, també els participants del projecte van poder parlar amb gent de l‘associació, una interacció valorada positivament.

I després, dinar, realitzat per club d’homes de cuina, a Nieuw-Balinge. I en acabat, explicació del projecte que desenvolupa i totes les activitats que fan com associació del poble. Organitzen activitats de 0 a 100 anys i fan moltes activitats intergeneracionals, també hi ha actuacions específiques per gent de 60+, on també compten amb un parc d’exercicis.

El programa també va incloure visites culturals i es va visitar la capital de la província de Drenthe, Assen i el molí de vent de Makkum.

Finalment, a la darrera nit es feu entrega dels certificats d’assistència a càrrec del president de l’organització d’acollida i una festa de comiat on van participar gent de l’associació de Witteveen i els participants.Imatges Relacionades


{slimbox images/stories/noticies/147/new_147_2.jpg, images/stories/noticies/147/new_147_2_thumb.png, images/stories/noticies/147/new_147_3.jpg, images/stories/noticies/147/new_147_3_thumb.png, images/stories/noticies/147/new_147_4.jpg, images/stories/noticies/147/new_147_4_thumb.png