Coordinació Rural de Catalunya viatja a Dinamarca

 

Els dies 18, 19, 20 i 21 de juny va tenir lloc a Dinamarca la tercera trobada del projecte I-care, en el qual Coordinació Rural de Catalunya participa. El projecte I-care és part del programa Grundtvig, que finança, amb fons de la Unió Europea, projectes internacionals destinats a millorar l’aprenentatge en els adults. Sis països participen en el projecte I-care: els Països Baixos (que tingueren la iniciativa i presentaren el projecte), Alemanya, Bèlgica, Catalunya, Dinamarca i Hongria. Entitats que, com Coordinació Rural de Catalunya, treballen en el desenvolupament del món rural, representen cada un d’aquests països.

L’objectiu fonamental del projecte I-care és millorar les relacions intergeneracionals als pobles rurals: aconseguir que la gent gran participi activament en la vida del poble i, juntament amb la gent jove, contribueixi a crear un futur millor per a la seva comunitat. L’educació és essencial per aconseguir-ho. Durant els dos anys que dura el projecte (setembre 2012 – agost 2014), les entitats dels països que l’integren treballen conjuntament intercanviant experiències i idees a través, per una banda, de visites a cada un dels sis països i, de l’altra, del treball de cada entitat al seu propi país. La primera trobada va ser a Catalunya (octubre de 2012) i la segona als Països Baixos (març de 2013).

La visita a Dinamarca va ser molt profitosa i interessant. Dinamarca és un país molt rural, amb pobles i nuclis molt petits i escampats pel territori. El sentiment de comunitat que tenen els habitants dels pobles danesos és molt gran i això els empeny a tirar endavant moltes activitats en grup en benefici de tot el poble. La trobada va ser al nord de Dinamarca, a la zona de Nordjyland i Mariager. Es van visitar diversos centres comunitaris en petits pobles, es van fer reunions amb gent del territori que pertany a diverses entitats i es va poder veure com organitzen activitats de tot tipus per mantenir vius i actius els pobles. CRUC va participar de les diverses reunions de treball, debats i visites que van tenir lloc durant la trobada.

La majoria dels pobles visitats tenien un petit centre comunitari (o centre cívic) a disposició dels habitants, gestionat per persones del poble, sobretot persones grans ja jubilades que dediquen el seu temps a la comunitat d’aquesta manera. Aquests centres, que són l’autèntic punt de trobada del poble, organitzen activitats de moltes menes (cursos, dinars, bingos, representacions teatrals, festes...) i apleguen gent de totes les edats. A més de participar en aquests centres, els habitants dels pobles del nord de Dinamarca que CRUC va poder visitar són en general molt actius. En més d’un cas, per exemple, els habitants d’un poble s’han ajuntat per construir un parc infantil i alhora familiar per a ús de tots els habitants

Una de les visites més interessants va ser al petit poble de Nørholm. Els seus habitants, que lluiten des de fa anys per mantenir oberta l’escola pública, gestionen un centre comunitari en el qual realitzen diverses activitats al llarg de l’any (en alguna ocasió fins i tot han representat òpera al petit escenari de la sala gran del centre). Com en la majoria dels centres comunitaris, la gent gran és la més involucrada en la gestió i l’organització de les activitats que s’hi fan. Els mateixos encarregats del centre també s’ocupen d’una petita botiga de queviures situada a l’edifici del costat. L’antic propietari d’aquesta botiga, l’única del poble, es va veure obligat a tancar-la per falta de beneficis. Perquè no desaparegués, els habitants del poble se’n feren càrrec i aconseguiren mantenir el negoci. Actualment la botiga està oberta dues hores cada dia, però els clients habituals en tenen una clau per anar a buscar el que els fa falta a qualsevol hora. Així, els habitants de Nørholm mantenen obert un negoci imprescindible per mantenir viu el poble i per facilitar la vida a la gent gran que no pot desplaçar-se lluny per anar a comprar productes bàsics.

La petita escola de Nørholm ha aconseguit destacar entre els centres educatius de la zona i sobreviure al tancament massiu d’escoles petites que ha patit Dinamarca les últimes dècades. L’escola inclou un programa especialitzat adreçat a nens amb dificultats per seguir el curs normalment. Aquests nens fan classe en una granja just al costat de l’escola, on compaginen les classes convencionals de matèries bàsiques amb el treball a la granja. Els nens estan motivats, segueixen un ritme adequat al seu nivell i aprenen molt mes del que aprendrien en una escola convencional.

Amb exemples com el del Nørholm, els membres del projecte I-care podran idear, preparar i, en un futur, portar a terme accions que ajudin a millorar les relacions entre els habitants de les zones rurals. La propera trobada dels membres del projecte serà a Hongria l’octubre d’aquest any.Imatges Relacionades