Coordinació Rural de Catalunya ha celebrat les IX Jornades Rurals a Olius

El divendres 19 de juliol es va celebrar a l’Escola de Capacitació Agrària del Solsonès, a Olius la IX edició de les Jornades Rurals sobre la joventut amb el lema “turisme i món rural”.

Les Jornades, que enguany s’ha reflexionat i debatut sobre “Turisme i món rural”, es van iniciar amb la benvinguda. L’acte anà a càrrec del Sr. Albert Solé, president de Coordinació Rural de Catalunya; la Sra. Anna Feliu, Coordinadora territorial de Joventut a Lleida i la Sra. Carme Solà, directora de l’Escola de Capacitació Agrària.

Posteriorment, es va realitzar la ponència titulada “Turisme Rural a Catalunya, una eina pel desenvolupament” a càrrec del Sr. Lluís Garay, professor d'estudis d'Economia i Empresa de la UOC. Doctor d'Història Econòmica i de les Institucions per la UAB-UB. I membre del Grup d'Investigació en Turisme i Noves Dinàmiques Socioterritorials en Àrees Rurals (TUDISTAR).

Seguidament, els participants es van dividir en quatre grups de discussió, cada un conduït per una moderadora, per tal de debatre i reflexionar sobre aspectes com estudis i titulacions sobre turisme i món rural, ajuts LEADER, estratègies de màrqueting, experiències en el món rural i opinions, suggeriments i punts de vista sobre els joves d’arreu del món d’actuacions que es podrien contemplar per desenvolupar el turisme en el món rural català. Després del debat, les moderadores van exposar les propostes-conclusions en les que va arribar cada grup.

A continuació, la Sra. Montse Ferrer, membre de la junta de Coordinació Rural de Catalunya i Coordinadora del Parlament Rural Català, va presentar el vídeo de les vuit edicions passades de les Jornades i seguidament va informar als assistents que la IX edició era la darrera de les Jornades Rurals com a tal ja que l‘organització feia un pas més endavant i pel 2015 prepara el Parlament Rural Català, seguint el model dels altres parlaments rurals que ja existeixen a Europa. El Parlament Rural Català serà un instrument de diàleg i de participació. L’objectiu del projecte és, per una banda, reunir tota aquesta societat civil per discutir els problemes del món rural català, les dificultats a què s’enfronta, possibles maneres de resoldre aquests problemes i propostes per al futur; i, per altra banda, esdevenir una plataforma per a les zones rurals per donar a conèixer la seva realitat a tot el país i reunir-se amb el Govern de la Generalitat per influir en les seves polítiques i decisions que afecten el món rural.

Abans de l’acte de cloenda, Clara Barbal i Pere Aguilar, dos dels joves implicats en el projecte Pallaresament, van explicar els motius de la realització del vídeo i van passar-lo i posteriorment es realitzà l’acte de cloenda a càrrec del Sr. Joan Solà, president del Consell Comarcal del Solsonès i el Sr. Albert Solé, president de Coordinació Rural de Catalunya.

I per finalitzar les Jornades Rurals, es va fer el dinar a la mateixa escola. Un dinar en el que els postres foren preparats pels participants del camp de treball internacional “Recuperació del patrimoni arqueòlogic” de Peramola i del camp de treball internacional “desenvolupament rural, després del foc” de Pinós. Un total de 30 joves de nacionalitats diferents que estaven participant del 14 al 28 de juliol als camps subvencionats per la Direcció General de Joventut, organitzats per Coordinació Rural de Catalunya i que compten amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Ajuntament de Peramola, l’Associació Peramola et crida, el Consell Comarcal del Solsonès i Ajuntament de Pinós.

 

Imatges Relacionades