Coordinació Rural de Catalunya participà a la III Jornada Ensenyar Europa a les aules – Ara fa 30 anys

Coordinació Rural de Catalunya va ser convidada a la III Jornada Ensenyar Europa a les aules per explicar, en l’espai de presentació de bones pràctiques Escola + Ciutadania: sumem per l’educació,  dos projectes europeus que ha realitzat i que mostren el treball fet mitjançant la suma de diferents agents educatius.

La jornada celebrada el 2 de novembre al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra  es va iniciar a les 9.30 amb la inauguració del Sr. Jaume Casals, Rector Magnífic de la Universitat Pompeu Fabra  i la Honorable Senyora Irene Rigau, Consellera d’Ensenyament. Tot seguit, el Dr. Carles Gasòliba, Secretari General del Patronat Català Pro Europa (1982-2004), diputat del Parlament Europeu (1986-2004) i President del CIDOB intervingué amb la lliçó inaugural Ara fa 30 anys: Una reflexió . I seguidament, la conferència temàtica Transformar l’educació: en defensa d’una innovació crítica a càrrec del  Dr. Gregorio Luri, mestre de primària, professor de secundària i de universitat, doctor en filosofia i llicenciat en Ciències de l’Educació.

Acabada la conferència es realitzà una breu pausa que donà pas als tres espais de presentació i discussió de projectes: La tecnologia a l’escola; Re-thinking Education: repensant el model escolar i Escola + ciutadania: sumem per l’educació i Accions innovadores destinades a reduir l’abandonament escolar i les diferències en els resultats de l’aprenentatge.

En el tercer espai es van presentar un total sis bones pràctiques de diferents institucions, instituts o entitat de diferents pobles, ciutats o comarques de Catalunya.

La directora de Coordinació Rural de Catalunya explicà per una banda, el projecte Grundtvi I-care, dut a terme del 2012-2014 i implicà la pròpia entitat, partners europeus, l’INS Aubenç i una escola d’adults per elaborar el contingut de tres cursos online per facilitar la formació contínua en el món rural dins la temàtica  “les necessitats formatives a les zones rurals en l’etapa adulta” . I per l’altra, el projecte servei infantil i familiar carnet RuRal que involucra l’entitat, els joves participants del projecte de Servei de Voluntariat Europeu,  SVE, de l’Erasmus +,  participants als camps de treball internacionals de Coordinació Rural de Catalunya, escoles rurals i AMPA’s de les escoles rurals.  Les accions educatives d’aquest projecte relacionades amb aspectes europeus i per tant,  l’ensenyament d’Europa a les aules és a partir de la xerrada en anglès Let’s explore Europe conduïda pels  joves europeus, SVE; el material audiovisual i interactiu de la secció Let’s learn English de la web www.carnetrural.cat com receptes de cuina europees, contes de països europeus en anglès i que compten amb una fitxa didàctica per treballar a casa o a l’escola i l’E-learning que promou l’aprenentatge, fora de l’horari escolar, des de casa en les zones rurals per tal d’evitar la constant mobilitat a pobles més grans i amb més oferta. 

La jornada finalitzà amb la conferència temàtica El 30è aniversari de l’adhesió vist des de Catalunya a càrrec de Fernando Guirao, Catedràtic Jean Monnet ad personam d’Història de la Universitat Pompeu Fabra i la clausura a càrrec de la Sra. Montserrat Montagut, cap de Servei de Llengües Estrangeres del Departament d’Ensenyament.

Imatges Relacionades