Coordinació Rural de Catalunya va participar al Parlament Rural Europeu a Àustria

La directora de Coordinació Rural de Catalunya va participar al Parlament Rural Europeu,  a Àustria, celebrat, concretament,  a Schärding,  del 4 al 6 de novembre.

El Parlament Rural Europeu organitzat per  ERCA, PREPARE i ELARD va acollir a 235 participants provinents de  40 països i  va comptar amb la presència de diferents representants de la Comissió Europea,  en citem dos (Mihail Dumitru, Director General de Desenvolupament i Recerca de la Comissió Europea d’Agricultura i Desenvolupament Rural; Brendan Burns, President de la secció NAT del Comitè Econòmic i Social Europeu).

El primer dia va estar centrat en conèixer projectes i iniciatives que es realitzaven a la zona, per això, es van organitzar set visites d’estudi, cada una girava entorn una temàtica i es visitaven un mínim de quatre experiències, i així es va poder captar impressions i comparar amb iniciatives d’altres països. Cada persona va participar en una de les visites.

Més enllà, de l’intercanvi d’experiències, de poder establir projectes de col·laboració entre països, de debatre i reflexionar cara a cara sobre les temàtiques del món rural una de les finalitats del Parlament Rural Europeu va ser aprovar el MANIFEST amb 30 propostes, segons temàtica, per exemple, intercanvis transnacionals, educació, joventut, interlocució entre societat civil i governs, entre d’altres. Per arribar al consens i conseqüent aprovació, per part de tots els delegats i participants dels països, es va fer grups de treball dels punts del MANIFEST on es feien propostes de modificació del text i el darrer dia en sessió plenària  al Kubin Hall de Schärding es va llegir cada punt amb les noves esmenes i es va fer les darreres modificacions perquè tothom hi donés el vist i plau.  El MANIFEST finalitza amb un eslògan declarar que  Tot Europa viurà!

Alguns aspectes a destacar:

- Les ponències de representants institucionals, així com,  la presentació de casos d’estudi, el debat de la sessió plenària del MANIFEST i els parlaments finals es va poder veure des de qualsevol indret  per streaming. Els joves de l’institut es van involucrar en aquest projecte i  guiats pel seu professor van gravar i projectar les sessions i van fer el seguiment dels comentaris a les xarxes socials.

- El mercat d’iniciatives, es va establir un espai de 8 taules d’experiències paral·leles on durant 25 minuts es podien escoltar i fer consultes.

- La primera nit tots els participants van gaudir d’un acte d’obertura amb un espectacle de ball típic de la zona i es va poder degustar menjar del diferents països i veure la diversitat de països presents en aquest event.

- La dedicació, l’entusiasme  i la logística pensada i dissenyada fins l’últim detall per part dels dos coordinadors del Parlament Rural Europeu, Thomas i Lizé. Òbviament, van comptar amb un equip de col·laboradors, però ells estaven vetllant en tot moment perquè tot anés segons programa. Fins i tot, el sopar de gala a bord del vaixell Danube cruise pel Danubi.

Tanmateix, cal també mencionar que durant aquells dies a Schärding hi havia dues tendes separades per 1 km de distància. Mentre una acollia prop de 250 persones d’arreu d’Europa per participar al Parlament Rural Europeu, l’altra, rebia diàriament prop de 2.000 refugiats sota la mirada i control constant de la policia. La reflexió de les dues tendes i la diferència d’estar en una o altra ho va posar de manifest l’alcalde de la ciutat amfitriona, ciutat, de 5.000 habitants, fronterera amb Alemanya. Per aquesta realitat òbvia, en el MANIFEST també hi ha un punt sobre els refugiats i es va fer una recollida voluntària de diners per poder comprar mantes i altra roba d’abric pels refugiats.

 

Imatges Relacionades