Coordinació Rural participa al Parlament Rural Europeu celebrat a Blekinge, Suècia

Coordinació Rural participa al Parlament Rural Europeu celebrat a Blekinge, Suècia

Del 6 al 9 de setembre la directora de Coordinació Rural de Catalunya i el responsable de l’àrea Europa i membre de l’Euroexperience group van participar al Parlament Rural Europeu a Blekinge, Ronneby, Suècia.

Al llarg d’aquests 4 dies més de 1.000 participants van assistir als diferents grups de discussió, acte inaugural, grups de reflexió i debat, sessions plenàries i altres esdeveniments. En aquests dies es va celebrar simultàniament el Parlament Rural Suec i el Parlament Rural Europeu. En aquest segon la participació fou de més de 70 persones de l’àmbit polític, tècnic, d’organitzacions sense afany de lucre, entre d’altres, de 15 països diferents.

L’acte inaugural fou a les 5 de la tarda del dia 6 amb una banda de música i els parlaments d’Inez Abrahamzon i Kenneth Nilshem, presidents de “All Sweden shall Live”, que alhora foren els speakers de l’acte, seguidament intervingué Nyamko Sabuni, Ministra d’Igualtat de Gènere i Ministra d’Educació de Suècia. També intervingué Berit Andnor Bylund, Governadora de Blekinge; Annie Lööf, Ministra d’Empresa i Afers Regionals i Ann-Marie Norddström, del projecte LEADER “ de la granja a taula”.

Dins el Parlament Rural Europeu, es va celebrar paral•lelament l’Assemblea d’ERCA, Associació Europea per les comunitats rurals, en la qual es va aprovar cooperar conjuntament amb ERA, Al•liança Rural Europea, i per tant, crear una estructura comuna entre ERA-ERCA. El dia 7 la jornada es va centrar en la presentació de projectes i actuacions que els diferents països treballen per reduir l’atur juvenil rural. Taules de debat i sessions per conclusions i posar-ho en comú.

El dia 8 es va iniciar amb una sessió plenària per tal de poder escoltar les reflexions tant del Parlament Rural Suec com les del Parlament Rural Europeu i seguidament en el marc del Parlament Rural Europeu es va establir un espai de debat i reflexió titulat “desenvolupament rural, afer mundial” on hi van participar diputats de diferents parlaments de diferents països, tècnics i responsables d’estructures regionals o d’entitats nacionals. A més, aquest espai va comptar amb la participació de la Directora d’Estat Colleen Callahan del Departament d’Agricultura dels Estats Units d’Amèrica mitjançant una videoconferència.

Es va debatre de la importància de desenvolupar polítiques rurals i tenir en compte que món rural no és únicament agricultura i ramaderia i de la importància de treballar per reformar el LEADER, un programa imprescindible pel desenvolupament rural tanmateix havia quedat obsolet i fins i tot, el seu ús i gestió en alguns països era qüestionable.

A la tarda del dia 8 es va fer una reflexió intensa del Parlament Rural Europeu, és a dir, cada quan cal celebrar-lo, si és important que cada edició es celebri en un país diferent , entre d’altres. Dins aquesta sessió van intervenir altres experiències de Parlaments Rurals com la d’Alemanya, Eslovènia i també es va esmentar que Escòcia es planteja realitzar el Parlament Rural escocès en breu. El dia 9 fou una jornada per conclusions bàsicament.

Des de Coordinació Rural de Catalunya es fa una valoració molt positiva d’haver participat al Parlament Rural Europeu per l’intercanvi d’experiències, per haver conegut nous projectes i actuacions que s’apliquen en altres països en l’àmbit rural, per haver viscut de la mà dels referents en Parlaments Rurals aquesta experiència que aplega a ciutadans i a polítics i a on és un espai de debat entre polítics i ciutadans i els polítics prenen nota de les propostes i mesures que cal pel desenvolupament del món rural en el seu país, pels contactes fets amb organitzacions i polítics d’altres països i per plantejar nous reptes i actuacions al nostre país, amb la finalitat de desenvolupar el món rural català.Imatges Relacionades